Yükleniyor...

Yükleniyor...

Yılmaz Gruda 94 Yaşında Vefat Etti

Yılmaz Gruda 94 Yaşında Vefat Etti

Türk sinemasının saygın isimlerinden tiyatro oyuncusu Yılmaz Gruda, hayatını kaybetti. Bir süredir sağlık sorunları sebebiyle hastanede tedavi altında olan Gruda, sanat hayatının içinde 70 yılı aşkın bir süredir yer almıştı.

Yılmaz Gruda, virüse yakalandıktan sonra böbrek yetmezliği ve yaşlılık hastalıkları nedeniyle bir süredir Özel Güngören Hastanesi'nde tedavi görüyordu. Acı haber, menajeri Tümay Özokur tarafından duyuruldu. Ünlü sanatçı, 14 Temmuz'da 94 yaşını kutlamıştı.

Türk tiyatro ve sinema dünyasının önemli isimlerinden biri olan Yılmaz Gruda, 14 Temmuz 1930'da İstanbul'da doğmuştur. Eğitim hayatını yarıda bırakarak devlet memurluğuna yönelen Gruda, 1950'li yıllarda çeşitli dergilerde yayımlanan şiirleriyle edebiyat dünyasında adını duyurdu. 1956 yılında Cep Tiyatrosu'nda oyunculuk kariyerine başladı ve daha sonra Ankara Devlet Tiyatrosu'na bağlı Küçük Tiyatro'da görev aldı. Aynı zamanda seyirlik tiyatro oyunları yazdı, çeviriler yaptı ve Muammer Karaca Tiyatrosu'nu yönetti.

Gruda, geleneksel Türk tiyatrosu ve Anton Çehov'un etkisini eserlerine yansıtarak önemli bir iz bıraktı. Şairlik yönüyle de öne çıkan Gruda, Attilâ İlhan ile birlikte "mavi hareketi"nin önemli isimlerinden biridir. Sanatçının yayımlanan eserleri bulunmakta ve sahne dışında sinema ve dizi filmlerinde aktif olarak rol almıştır. Yaşamının ilerleyen dönemlerinde 25 Ekim 2020'de 90 yaşında Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu'nda, Anton Çehov'un "Evliliğin Halleri" oyununda çevirmen, derleyici, yönetmen ve oyuncu olarak sahnede yer almıştır. Yılmaz Gruda, sanat camiasında uzun ve değerli bir kariyere sahip önemli bir sanatçı olarak tanınmaktadır.

Ünlü isim en son Blutv'de yayınlanan Prens dizisinde küçük bir rolde görülmüştü.

Ayrıca geçtiğimiz yıllarda vefat eden Ayşen Gruda ile de bir süre evli kalmıştır.



İşler Güçler